Načini uproabe lanenega olja


  Načini uporabe lanenega olja
  • Laneno olje se lahko uporablja kot popolna ali delna zamenjava drugih rastlinskih olj pri pripravi hladnih jedi (solate, polivke itd.) ali kot dodatek kuhanim jedem
  • Po receptu dr. Johanne Budwig, nemške biokemičarke, naj bi vsako jutro na tešče pojedli žlico hladno stisnjenega, nerafiniranega olja, in sicer tako, da ga zamešamo v nemastno skuto. Lahko pa ga vmešamo tudi v jogurt, ki ga pojemo s kosmiči ali samega. Naj ga zaužijemo s skuto, jogurtom ali le popijemo, uporabimo vedno hladno stisnjeno, nerafinirano olje. Surovo laneno olje ima namreč tudi pomembni nenasičeni maščobni kislini, linoino in linolensko, 58-odstotkov maščobnih kislin. Dr. Budwigova je v raziskavi z rakavami bolniki odkrila, da presno laneno olje preprečuje in blaži raka, arteriosklerozo, kap, srčni infarkt, uravnava srčni ritem, ureja prebavo, znižuje raven škodljivega holesterola v krvi, čisti ožilje, uravnava želodčne sokove, celi rane na želodcu in nasploh krepi telesno odpornost.
  • Zmleta lanena semena se lahko potrese po solati, doda med kosmiče, juham (tik preden juho postrežemo),
  • Pogosto se laneno seme uporablja tudi pri peki kruha in kruhu podobnih izdelkov (slani keksi, krekerji ipd.), vendar je treba pri tem vedno paziti na to, da semen toplotno ne obdelujemo - vsaj ne preveč.
  • Priporoča se uživanje ene žlice olja med obrokom. Najlažje ga zaužijemo tako, da olje vmešamo v jogurt, ki ga zjutraj pojemo skupaj s kosmiči ali pa kar samega.
  • Opran krompir skuhamo, odcedimo in pustimo ohladiti. Skuti dodamo čebulo, sol, poper, peteršilj in laneno olje in dobro premešamo. Ohlajen krompir olupimo in ponudimo skupaj s skuto.

narocilo-lanenega-olja-bela

Nakup lanenega olja

 

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo POLITIKO PIŠKOTOV

EU Cookie Directive Module Information